Het belang van regelmatig pauze
Wellicht heb je haar en de serie ooit gezien: Juffrouw Jannie uit Debiteuren – Crediteuren van Jiskefet. Juffrouw Jannie die met een karretje de koffie bracht. De heren Edgar en Jos kregen van juffrouw Jannie een lekker bakkie pleur (op z’n Rotterdams gezegd) vaak met wat lekkers. Dit moment van de dag werd steevast voorzien van een praatje met grappen en grollen.
Dit verschijnsel, de koffiejuffrouw, heb ik ook nog meegemaakt. Toen ik net mijn HEAO-diploma had gehaald, heb ik samen met een vriendin op een crediteurenadministratie gewerkt als vakantiebaantje. Daar was nog zo’n koffiedame. Het karretje met koffie, thee en lekkers was een welkome onderbreking van de ochtend en de middag. Even een praatje en dollen met collega’s
Daarna ben ik gaan werken bij een accountantskantoor in Rotterdam. Daar hadden we een koffiejuffrouw genaamd Truus. Truus zorgde dat er koffie en thee beschikbaar was in de koffiecorner op onze afdeling. Je kon altijd bij haar binnen lopen in de keuken als de thermoskan leeg was, voor een refill en een praatje.
Juffrouw Jannie en Truus zijn tegenwoordig wegbezuinigd. Zij zijn vervangen door een waterkoker of Quooker en een al dan niet duur apparaat, waaruit koffie komt, die varieert in smaak van twijfelachtig tot goed te drinken. Op kantoor is het vaak één collega die zich opoffert, om voor een aantal medecollega’s even een bakkie te halen, terwijl de rest druk doorwerkt. De koffie wordt vervolgens gedachteloos, zonder het echt te proeven, tijdens het werken, naar binnen gewerkt. Een dosis vocht en cafeïne om weer door te kunnen. Toch jammer. Het sociale praatje ontbreekt en nog belangrijker, de pauze.
Pauze
De hersenen hebben regelmatig pauze nodig. Hersenen zijn niet gemaakt om fulltime te concentreren of “aan” te staan. Laat staan om naar een beeldscherm te turen. Pauzes zijn nodig om de hersenen even rust te gunnen. De hersenen hebben dan weer even de gelegenheid om bij te tanken, zodat je daarna weer goed geconcentreerd verder kan.
Het is een misvatting dat nog “even doorgaan” en blijven draven bijdragen aan de productiviteit. Het omgekeerde is juist van toepassing. Dit “nog even afmaken” en door blijven werken hebben een negatieve invloed op zowel concentratie als de gezondheid. Regelmatig pauzes en even ontspannen zorgen er juist voor dat de productiviteit stijgt.
Bovendien geef je je hersenen niet de kans om hun kwaliteiten in te zetten. Je hersenen willen je graag helpen en problemen oplossen. Ze zijn gek op puzzels en zoeken naar antwoorden. (Waarom denk je dat we zoveel denken of piekeren). Maar dit doen zij het beste als ze regelmatig rust krijgen. Ik kreeg vaak de beste ideeën op de meest onmogelijke tijden bij voorbeeld ’s nachts in bed. Terwijl ik helemaal niet bezig was met iets.
Kortom: Neem regelmatig een pauze
Neem gedurende de dag regelmatig pauzes. Leef je naar je agenda, zet de pauzes dan in de agenda. Ga samen met je collega’s even een kop koffie of thee drinken. Praat, lach, leer elkaar kennen en gun je hersenen rust. Of staar uit het raam of loop even naar buiten. Als je meer wilt presteren, kun je dus beter minder lang door werken en pauzes inlassen. Kortom: Neem even de tijd om te genieten, van je kopje koffie en van de rust. Daarmee combineer je goed voor jezelf zorgen met een hogere productiviteit. Ik zeg win-win.
Over de uitspraak: Vroeger was alles beter, kunnen we discussiëren; maar de onderbrekingen die de koffiejuffrouw bracht, waren zo gek nog niet.
Warme groeten,
Michelle
WilFlow