Mindfulness trainingen

Het onstaan van Mindfulness training

In 1979 ontwikkelde Jon Kabat-Zinn een training voor de stresspoli in het Medisch Centrum van de Universiteit van Massachusetts in Worcester: MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction). Deze training was bedoeld voor mensen die uitbehandeld waren maar nog steeds last bleven houden van fysieke of geestelijke klachten maar verder nergens meer terecht konden. Deze training bleek succesvol.

Later is door Zindel Segal, Mark  Williams en John Teasdale in samenwerking met Jon Kabat-Zinn de training ter preventie van terugvallen en recidive bij depressie ontwikkeld: MBCT (Mindfulness Based Cognitieve Therapie). Deze is gebaseerd op de MBSR-training.

De MBSR- training is gebaseerd op (de zevende stap van) Het Achtvoudige Pad uit het Boeddhisme. De training heeft echter geen religieuze kenmerken.

Inmiddels worden beide trainingen wereldwijd gebruikt en is het succes ervan wetenschappelijk onderbouwd. Mindfulness is het enigszins zweverige imago ontgroeid en heeft de laatste paar decennia een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De Mindfulness training is uitgegroeid tot een therapeutische stroming, die aanvullend op bestaande of ter ondersteuning van reguliere geestelijke gezondheidszorg kan worden toegepast.

De training die WilFlow geeft is een combinatie van zowel MBSR als MBCT.

 

Mindfulness training

Elke mindfulness training is gericht op een meer aandachtig, bewust leven en het anders omgaan met stress en pijn. Om de vaardigheid mindfulness, die tijdens de training wordt aangereikt, onder de knie te krijgen is het belangrijk om te oefenen. Mindfulness is dus te leren. Na elke sessie worden daarom opdrachten meegegeven om thuis mee te oefenen. De training vraagt inzet en commitment. Alleen de training volgen is niet genoeg.

Tijdens de training planten we ‘zaadjes’. Het doel is met behulp van de training en thuisbeoefening deze zaadjes te laten ‘ontkiemen’. Het is aan te raden ook na de training te blijven oefenen zodat deze ‘ontkiemde zaadjes’ kunnen blijven groeien.

Deze training is nadrukkelijk geen therapie en vervangt deze evenmin.

De trainer van WilFlow Mindfulness zal haar werk met alle aandacht en zorgvuldigheid doen en ondersteuning bieden ten aanzien van de (eigen) beoefening. De deelnemer is echter zelf volledig verantwoordelijk voor de eigen ervaring, de beoefening en de effecten van deze training. De trainer van WilFlow Mindfulness kan hier nooit aansprakelijk voor worden gesteld.

Informatie per doelgroep is op aparte webpagina’s weergegeven.