Counseling

Op zoek naar eigen antwoorden op problemen

 

“Ik moet zo veel, het is zo druk…

Hoe kan het anders?”

 

“Ik voel me zo gespannen…

Hoe kan ik anders omgaan met stress?”

 

Een paar van de vele vragen waar we samen tijdens counseling aan kunnen werken.

 

Wat is counseling

Couseling is een lichte vorm van kortdurende hulpverlening, maar geen therapie. Het is een steuntje in de rug op het moment dat je er zelf niet meer uitkomt. Tijdens counseling ga je op zoek naar eigen antwoorden op problemen in een veilige omgeving. Samen maken we tijd en ruimte voor dat wat er speelt. Ik help je daarbij op weg. Eigen inzichten bieden ruimte voor eigen antwoorden op problemen. Als je eenmaal het voor jouw passende pad hebt gevonden, ga je weer alleen verder. Ik help je graag zoeken naar eigen antwoorden op problemen, zodat je daarna weer zelfstandig verder kunt gaan.

Bij counseling is naast werken aan antwoorden op een probleem, ook oog voor het verwerken van ervaringen. Het uitgangspunt is het zelfoplossend vermogen van de mens. Bij coaching ligt vooral de focus op directe actie op het probleem, het opdoen van succeservaringen en gedragsverandering, zonder oog voor eventueel onderliggende emotionele problematiek.

 

Doel van counseling

Het belangrijkste doel van counseling is het verminderen van “lijden”. Helaas is het leven niet alleen maar leuk. Pijn is daar een onderdeel van. Maar als je er zelf niet meer uitkomt en je lijdt onder de pijn dan kan counseling helpen. Counseling helpt bij het onderzoeken van de problematiek en zoeken naar eigen inzichten en antwoorden hoe anders met een probleem om te gaan. Daarnaast helpt counseling ook (vaak indirect) bij het zoeken naar een antwoord op de vraag hoe je meer uit je leven kunt halen. Meer levensgeluk, meer zelfvertrouwen en meer doel in je leven zijn belangrijke onderwerpen.

De eerste stap zetten in counseling

De eerste stap is een intakegesprek. Tijdens dit gesprek staan kennismaking en verkenning van de problemen centraal. Aan het eind van het kennismakingsgesprek nemen we de beslissing of we verder een traject in gaan. Dan formuleren we ook de hulpvraag en zetten we deze in de counseling overeenkomst. Tijdens de tweede sessie bepalen we de doelen bij deze hulpvraag. In de sessies daarna gaan we aan de slag met deze doelen. De lengte van het counselingtraject hangt af van de hulpvraag en de doelen. De sessies zijn in principe wekelijks.

Belangrijk bij counseling

Om open te durven vertellen is het van belang dat je je veilig voelt. Het is belangrijk om een goede relatie op te bouwen. Je mag van mij het volgende verwachten:

  • een open en respectvolle houding
  • de zorg voor een veilige omgeving
  • een niet oordelende, milde houding
  • vertrouwelijkheid (je verhaal en je gegevens).

Mocht je nog vragen of twijfels hebben neem gerust contact met mij op. Klik hieronder voor mijn gegevens.

Counselor WilFlow