Stresscounseling

Stresscounseling is een vorm van individuele begeleiding waarbij ik je help anders om te gaan met stress (preventief of bij herstel van burn-out)

Hieronder meer informatie over counseling en stresscounseling in het bijzonder.

Wat is counseling

Couseling is een lichte vorm van kortdurende hulpverlening, maar geen therapie. Het is een steuntje in de rug op het moment dat je er zelf niet meer uitkomt. Tijdens counseling ga je op zoek naar eigen antwoorden op je problemen in een veilige omgeving. Samen maken we tijd en ruimte voor dat wat er speelt. Ik help je daarbij op weg.

Jouw eigen inzichten bieden ruimte voor andere antwoorden op problemen. Als je eenmaal het voor jouw passende pad hebt gevonden, ga je weer alleen verder.

Ik help je graag zoeken naar de antwoorden op problemen, zodat je daarna weer zelfstandig verder kunt gaan. Het uitgangspunt is het zelfoplossend vermogen van de mens.

Bij coaching ligt vooral de focus op directe actie op het probleem, het opdoen van succeservaringen en gedragsverandering, zonder oog voor eventueel onderliggende emotionele problematiek. Terwijl er bij counseling ook oog is voor het verwerken van ervaringen en dieper liggende oorzaken.

Concreet gaan we aan de slag met je doelen door middel van gesprekken, oefeningen, eventueel mindfulnesstechnieken, psychoeducatie waar nodig en “huiswerk”.

Doel van counseling

Het belangrijkste doel van counseling is het verminderen van “lijden”. Helaas is het leven niet alleen maar leuk. Pijn is daar een onderdeel van. Maar als je er zelf niet meer uitkomt en je lijdt onder de pijn dan kan counseling helpen. Counseling helpt bij het onderzoeken van de problematiek en zoeken naar eigen inzichten en antwoorden hoe anders met een probleem om te gaan. Daarnaast helpt counseling ook (vaak indirect) bij het zoeken naar een antwoord op de vraag hoe je meer uit je leven kunt halen. Meer levensgeluk, meer zelfvertrouwen en meer doel in je leven zijn belangrijke onderwerpen.

Stresscounseling

Ik heb mij gespecialiseerd in stresscounseling. Stresscounseling heeft ook als belangrijkste doel het verminderen van “lijden”. Stresscounseling richt zich echter specifiek op klachten als gevolg van stress en de onderliggende oorzaken. Stress is wereldwijd een pandemie en leidt op gebied van werk tot het meeste ziekteverzuim. Stress is ook een onderwerp waar nog veel mensen niet graag over praten met anderen. Er lijkt wel een soort taboe op te liggen. Een goede aanpak en stressmanagement kan je helpen. Daarnaast krijg je stresseducatie, werken we  aan het vergroten van je lichaamsbewustzijn en onderzoeken van jouw patronen in relatie tot stress.

Mocht je de dupe zijn van een burn-out zitten, dan kan ik je begeleiden. Samen kijken we naar wat je kunt veranderen zodat je zo snel mogelijk weer de oude wordt.

De eerste stap zetten in counseling

De eerste stap is een intakegesprek. Tijdens dit gesprek staan kennismaking en verkenning van de problemen centraal. Aan het eind van het kennismakingsgesprek nemen we de beslissing of we verder een traject in gaan. Dan formuleren we ook de hulpvraag en zetten we deze in de counseling overeenkomst. Tijdens de tweede sessie bepalen we de doelen bij deze hulpvraag. In de sessies daarna gaan we aan de slag met deze doelen. De lengte van het counselingtraject hangt af van de hulpvraag en de doelen. De sessies zijn in principe wekelijks.

Belangrijk bij counseling

Om open te durven vertellen is het van belang dat je je veilig voelt. Het is belangrijk om een goede relatie op te bouwen. Je mag van mij het volgende verwachten:

  • een open en respectvolle houding
  • de zorg voor een veilige omgeving
  • een niet oordelende, milde houding
  • vertrouwelijkheid (je verhaal en je gegevens).

Mocht je nog vragen of twijfels hebben neem gerust contact met mij op. Mocht je nieuwsgierig zijn naar mij en klik dan op Over WilFlow.

trainer bij WilFlow